Přeskočit na hlavní obsah

Srovnání platebních bran

· 6 minut čtení

Ke skvělé zákaznické zkušenosti patří neodmyslitelně i volba platební metody. Těch je ale celá řada. Jaké typy plateb používají a doporučují naši klienti, a které jsou oblíbené mezi zákazníky?

Jaké typy plateb preferují zákazníci?

Ačkoliv je dobírka stále velmi oblíbenou platební metodou, lidé stále častěji využívají online platby. Proto není radno podceňovat výběr platební brány. Ve výsledku se ale vašeho zákazníka rozdíl mezi PayU nebo GoPay tolik nedotkne. Tady byste tedy měli vybírat hlavně podle sebe. Připravili jsme pro vás srovnání, kde sledujeme u 4 platebních bran tyto 3 metriky:

  • cenu
  • obecné charakteristiky
  • potenciální nevýhody

Jaké existují typy platebních bran

  1. Inline brána Inline platební brána (někdy nazývaná iFrame) nepřesměruje zákazníka na jinou stránku, místo toho se zobrazí přímo nad vašem webu. Zákazník tak zůstane po celou dobu platby na vašem e-shopu. To znamená vyšší pravděpodobnost dokončení objednávky. Inline brána také nabízí možnost přizpůsobení do vašich firemních barev a umožňuje vložení vašeho loga. Zákazníkovy údaje zadané do platební brány jsou zabezpečeny a zpracovávány mimo rámec e-shopu, a prodejce k nim nemá přístup.

  2. Redirect brána Redirect platební brána zákazníka před provedením platby přesměruje na novou stránku, kde vyplní potřebné platební údaje. Tuto stránku lze však díky brandingu upravit tak, aby vizuálně odpovídala vašemu e-shopu, což opět zvyšuje pravděpodobnost úspěšného dokončení objednávky. Po dokončení platby brána následně zákazníka přesměruje zpět na váš web. Stejně jako u inline platebních bran, i u redirect bran jsou data zabezpečená.

  3. Mobilní brána Mobilní brána představuje doplněk k předchozím dvěma typům. Jedná se o platební bránu, která se automaticky přizpůsobuje displeji chytrého telefonu. Díky tomu je optimalizovaná pro všechna mobilní zařízení. Absence tohoto přizpůsobení může způsobit problémy s ovládáním, což obvykle vede ke ztrátě objednávek.

Jaké platební brány e-shopy nejčastěji používají

Zeptali jsme se našich klientů, a nejvíce doporučení jsme dostali na následující platební brány:

  • PayU
  • Comgate
  • PayPal
  • GoPay

Kolik za jednotlivé platební brány zaplatíte

Při výběru musíte vzít v potaz několik hlavních výdajů, které se budou odvíjet většinou i od obratu vašeho e-shopu.

Platební brány si účtují 3 typy poplatků:

  • poplatek z jednotlivých transakcí
  • měsíční poplatek
  • aktivační poplatek
PayPalGoPayPayUComgate
Poplatek z transakce1,9 % + pevný poplatek0,9 % až 1,7 % + 3 Kč1,45 % + 1 Kč0,9 % + 1 Kč
Měsíční poplatek za vedení brány0 Kč0 Kč0 Kč100 Kč
Aktivační poplatek0 Kč0 Kč999 Kč0 Kč

PayU

Mezi předními poskytovateli online plateb zaujímá významné místo firma PayU, se svou stejnojmennou platební bránou. Společnost je aktivní na 17 trzích po celém světě. Její výjimečnost spočívá v nabídce více než 300 platebních metod, schopnosti rychlého zprovoznění brány do 24 hodin a praktických funkcích, včetně PayU Express pro rychlé platby během půl sekundy, elektronické peněženky a PayU Mobile pro platby přes aplikaci.

Nevýhodou je pomalejší vyplácení.

Na následující dotazy nám odpověděli přímo z PayU

Jak pracujete s nedokončenou platbou?

Pokud je platba nedokončená ze strany plátce, jsou zde pro jednotlivé typy plateb nastavené časové limity, do kdy musí být platba dokončená jinak dojde k automatickému stornu. U platby kartou (včetně Google Pay a Apple Pay) je to 5 dnů a u rychlých bankovních převodů (tzv. Pay-by-links) je to 10 dnů.

Po jaké době už nelze platbu uskutečnit?

Viz výše, u Platby kartou (včetně Google Pay a Apple Pay) je to 5 dnů a u rychýych bankovní převodů (tzv. Pay-by-links) je to 10 dnů.Posíláte notifikace o průběhu platby na email?Ano, jakmile je vytvořena objednávka na platbu, plátce obdrží souhrnný e-mail, kde vidí detailní informace o dané platbě (výše, měna, e-shop, VS, atd…) a v tomto e-mailu má také link na ověření aktuálního stavu Platby. Zasílání tohoto informačního e-mailu plátci je ze zákona. Pokud se ptáte z pohledu merchanta, tak přes API posíláme standardní notifikace ihned, jakmile dojde ke změně.

Co dělá vaší platební bránu unikátní?

Nabízíme transparentní integraci, tedy integraci přímo do daného e-shopu, nikoli pouze redirect. Nabízíme možnost integrace nadnárodních merchantů, PayU působí celosvětově.Nabízíme lokální řešení, ale také i globální řešení, tzv. PayU HUB, kde je možné připojení i jiných Payment providerů. HUB řešení má také unikátní modul „decision engine”, kde je možné ze strany merchanta řídít traffic a směrovat dle různých kritérií na různé providery, dále pak možnost řídit blokování plateb atd… v neposlední řadě také velmi propracovaný analytický dashboard s možností velmi detailního reportingu.

Comgate

Společnost Comgate se řadí mezi přední poskytovatele online plateb na českém trhu. Její zákazníci si váží jednoduché integrace, snadného provozu a uživatelsky přívětivého nastavení. Nabízí také širokou škálu 55 dostupných platebních metod. S Comgate lze uskutečnit platby nejen kartou, ale i bankovními převody, a to dokonce v 9 různých měnách (CZK, EUR, PLN, HUF, USD, GBP, RON, NOK a SEK). K získání bližšího pohledu na funkce platební brány můžete využít DEMO, kde si můžete sami vyzkoušet proces platby.

Nevýhodou je omezená globální přítomnost a vyšší poplatky.

Na následující dotazy nám odpověděli přímo z Comgate

Jak pracujete s nedokončenou platbou?

Platba, která není dokončena, se přepne po vypršení expirace do stavu NEZAPLACENÁ a info předáme klientovi. Na nedokončenou platbu plátce nijak neupomínáme.Po jaké době už nelze platbu uskutečnit? Záleží na expiraci, kterou si nastavuje obchodník – 30 minut / 1 hod / 3 hod / 3 dny / 7 dní.

Posíláte notifikace o průběhu platby na e-mail?

Zasíláme notifikaci pouze jednou - při vstupu plátce na platební bránu.

Co dělá Vaší platební bránu unikátní?

Poskytuje obchodníkům nejvyšší užitek za nejnižší cenu.

PayPal

PayPal využívá zhruba 15 milionů prodejců na celém světě. Mezi hlavní výhody této brány patří rychlost provedení transakcí, schopnost platit v až 25 různých měnách i nepřetržité monitorování pro ještě větší bezpečnost a prevenci proti podvodům. Navíc je k dispozici ochranný program pro prodejce, který umožňuje klientům ještě efektivněji chránit své příjmy a data. V české republice ale tolik rozšířený není.

Nevýhodou jsou vyšší poplatky a omezené možnosti přizpůsobení.

GoPay

GoPay je česká platební brána, která je velmi populární hlavně u nás. Zákazníky láká širokým spektrem platebních možností, nabídkou 8 různých měn, jednoduchým placením jedním kliknutím a zárukou vysokým počtem dokončených objednávek. Zákazníci e-shopu totiž při platbě zůstávají na stránce webu po celou dobu transakce, což dle případové studie GoPay zvyšuje úspěšnost dokončení transakcí. GoPay také nabízí nástroje pro analýzu transakcí a přizpůsobení designu platební brány.

Nevýhodou je omezená globální přítomnost a složitější integrace.

Podle čeho tedy platební bránu vybírat?

Před výběrem té správné platební brány si položte následující otázky:

  1. Jak rychle budou peníze převedeny na váš účet?
  2. Jaké platební metody jsou pro zákazníky k dispozici?
  3. Je platební brána optimalizována pro použití na mobilních telefonech?
  4. Jaké bezpečnostní opatření jsou zavedena pro zabezpečení plateb?
  5. Jaká je složitost procesu integrace a poskytne vám poskytovatel brány podporu?
  6. Jak jsou zabezpečena zákazníkova data?
  7. Kolik měn je v nabídce?
  8. V kolika jazykových verzích je brána dostupná?
  9. Umožňuje brána uložení karty?
  10. Nabízí brána různé bonusy, jako BNPL, nebo opakované pravidelné platby?