Přeskočit na hlavní obsah

Velké srovnání marketplaces

· 5 minut čtení

O co jde, pro koho se hodí, a jaké možnosti máte na výběr?

Marketplaces (vlastně elektronická tržiště) jsou internetové platformy, které umožňují různým prodejcům nabízet své produkty nebo služby přímo spotřebitelům. Zákazníci tak na jednom místě porovnávají produkty od široké škály různých prodejců. Pozor, nadále však vystupujete sami za sebe a zboží neprodáváte pod záštitou provozovatel markeplace, tedy sami odpovídáte za zákaznický servis. Tržiště fungují vlastně jako online nákupní centra, nejedná se tedy o přeprodej vašeho zboží jinou firmou.

Marketplaces: výhody a nevýhody

Velkou výhodou markeplace je snazší dosah na velké množství zákazníků, kteří si mohou koupit vaše zboží, aniž by navštívili váš web. Na druhou stranu máte v mnohém omezenou autonomii.

Výhody marketplaces

  1. Vaše prodeje se (pravděpodobně) zlepší Začátky nejsou snadné a rozjet e-shop od nuly může trvat řadu měsíců. Proto není divu, že prodejce často osloví okamžitý provoz, který tržiště nabízí. Bez ohledu na investici, kterou jste věnovali SEO a budování značky, je počet zákazníků, kteří dorazí do vašeho obchodu, omezený. V offline světě je ekvivalentem otevření prodejny v e-bchodním centru. Tento obrovský dosah se ve vašich výsledcích s velkou pravděpodobností projeví. Například Amazon tvrdí, že na jejich tržišti firmy zvýší své prodeje až o 50 %.

  2. Náklady se sníží Tržiště vám mnohé usnadňují: zajišťují platformu, někdy i plnění objednávek, SEO a dokonce i marketingové strategie. Stačí vytvořit svůj obchod, spravovat nabízené produkty a ceny a kontrolovat přijaté objednávky. Samozřejmě sice za poplatek, ale v případě úspěchu se jistě oproti provozu samostatného e-shopu nebude jednat o tak vysokou částku.

  3. Získáváte snáz důvěru zákazníka Zákazník nezaplatí online, pokud si není na 100 % jistý, že jste legitimní e-shop, to může být v případě nováčků na trhu dost velký kámen úrazu. Pokud má tržiště dobrou pověst, je nedůvěřivost snazší překonat. Tyto platformy jsou obyčejně dobře chráněny proti kybernetickým útokům. Navíc, případné podvody ze strany nečestných zákazníků jsou často hrazeny tržištěm.

  4. Šance na expanzi Prodávat v zahraničí se může jevit jako nemožný úkol, protože náklady na dopravu mohou zdvojnásobit cenu produktu. Tržiště téměř vždy umí nabídnou cenově dostupnější logistiku díky smlouvě s dopravcem, což dělá vás jako prodejce konkurenceschopnějšími. I marketingové náklady potřebné k dosažení zahraničních trhů coby nezávislý e-shop bývají z hlediska času i financí obrovské, a právě marketplace je může účinně snížit.

Nevýhody marketplaces

  1. Nejde o váš obchod ani zákazníky Představte si tuto situaci: začnete prodávat na online tržišti a vše jde skvěle, takže se rozhodnete otevřít vlastní internetový obchod a najednou zjistíte, že... nemáte k dispozici data o svých zákaznících. Musíte si to uvědomit, že zákazníci tržiště nejsou tak docela vaši zákazníci, takže nedostanete přístup k databázi, ani informace o frekvenci nákupů nebo průměrné faktuře. Marketingové analýzy se právě o dost zkomplikovaly. Opuštění tržiště a otevření vlastního internetového obchodu je začátek téměř nuly. Navíc jako součást marketplace významně klesají vaše možnosti brandingu a prezentace zančky.

  2. Náklady na dosažení zisku Je to něco jako mít nepřítele uvnitř. Hlavním cílem provozavatelů markeplace je přilákat co nejvíce prodejců, aby si mohli vybudovat co nejširší databázi zákazníků. Vaším největším konkurentem je vlastně samo tržiště. Prodejem svého zboží na jejich platformě jim poskytujete cenné informace o vašem podnikání, fakturaci, počtu zákazníků a nejprodávanějších produktech. Je to jako odkrýt karty hráči vedle vás.

  3. Konkurence je silná Na jednom markeplace působí spousta prodejců, kteří asi nabízí podobné produkty jako vy. Musíte soutěžit s kvalitou, cenou, i zákaznickým servisem. Navíc musíte mít na paměti, že některá tržiště prodávají i vlastní produkty, a tak se konkurence stává ještě tvrdší.

  4. Přísné požadavky Marketplaces jsou hlavně brand svého druhu. Negativní zkušenost s prodejcem bude zákazník nejspíše spojovat s platformou jako takovou. Řešením je požadovat opravdu vysoké standardy kvality, spokojenosti zákazníků, lhůt dodání, a podobně. Pokud začínáte, dejte si pozor, abyste dokázali těmto nárokům dostát.

Je pro vás markeplace správná volba?

Marketplaces se nehodí pro každý e-shop. Záleží, jak přistupujete k budování brandu, jaký máte marketingový rozpočet, i jak vypadají vaše marže.

Marketplaces jsou dobrou volbou, pokud:

  • Hledáte alternativu k prodeji skrze velkoobchodní partnery.
  • Chcete rozšířit prodejní kanály vaší společnosti. Například, pokud již máte e-shop na jednoduché platformě, rozšíření na marketplace vám zabere jen několik hodin práce.
  • Nemáte velký online rozpočet a považujete e-commerce za sekundární prodejní kanál
  • Plánujete expandovat do zahraničí bez vysokých vstupních investic. To platí zejména pro platformy jako Amazon, Allegro a podobně.

Marketplaces nejsou dobrou volbou, pokud:

  • Jsou vaše produkty založeny na silné značce, které součástí je například individualistický design webu, a marketplace by omezoval vaše možnosti se prezentovat
  • Jsou vaše ceny výrazně vyšší než u konkurence (například prodáváte luxusní zboží).
  • Nemáte dostatečnou marži, abyste si mohli dovolit platit zprostředkovatelskou provizi provozovateli.

Hráči na české marketplace scéně

Když už do toho jít, tak s kým? Máme pro vás srovnání největších poskytovatelů online tržiští:

MarketplaceZeměPočet prodejcůFixní měsíční poplatkyProvize z prodejeNapojení
AllegroEU kromě Malty a Kypru120 000 +05–20 %API, CSV, Manuální
AlzaČesko1 000 +07–35 %API, XLS
Amazon EMEAEvropa (možné přepnout na globální prodej)1 000 000 +40 €8–18 %API, CSV, Manuální
HeurekaČeská republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko2 000 +02,9–11 %XML feed, API
MALLČeská republika, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko3 500 +290 Kč nebo 990 Kč8–20 %XML feed
KauflandČeská republika, Slovensko, Německo10 000 +39,95 € nebo 49,90 €7–13 %API, CSV, manuální zadání