Přeskočit na hlavní obsah

Komu svěřit logistiku?

· 2 minuty čtení

U e-shopu je včasné a bezproblémové doručení zásilky stěžejní. Ať už zakládáte e-shop a váháte, kterou společnost zvolit, nebo uvažujete o změně, výběr není vždy jednoduchý. Abychom vám rozhodnutí usnadnili, zeptali jsme se našich klientů a přinášíme zkušenosti z první ruky.

Na co je potřeba myslet

Přepravní společnost je samozřejmě zcela nezávislá na vašem e-shopu a její potenciální zkraty nevypovídají o kvalitě vaší firmy. Jenže takhle to zákazníci spíše nevnímají. Rychlé a bezproblémové dodání dokonce motivuje 90 % zákazníků k opětovnému nákupu. Nákup na internetu je totiž s doručením úzce spjatý. Pokud zásilka přijde pozdě, nebo rozbitá, je více než pravděpodobné, že zákazník si zkušenost spojí spíše s vámi, než s dopravcem.

Ceny

Cenová kalkulace bude samozřejmě vždy individuální a závisí mimo jiné na měsíčním počtu odesílaných zásilek.

Mezi nejčastější patří stížnosti na vysokou cenu u dopravce DPD a PPL. Naopak nejpříznivěji hodnotí naši klienti sazby společností Zásilkovna a Česká pošta. Často se říká, že kdo platí ceníkové ceny, zbytečně prodělává. Nebojte se o ceně smlouvat a oslovit více firem. To platí dvojnásob, jestli máte zavedený e-shop a můžete dopředu odhadnout množství zásilek.

Dostupnost výdejních míst

Je potřeba myslet na pohodlí zákazníka. Nejvíce výdejních míst má Česká pošta a v závěsu Zásilkovna. Nově s Českou poštou spolupracuje Alza.cz, a zákazníci si tak zásilky mohou vyzvedávat i v Alza Boxech. Naopak hůře je na tom DPD a WEDO, které mají výdejních míst zhruba čtvrtinu.

Zákaznický servis

U koho jsou naši klienti spokojeni s přístupem?

Vítězí GLS, na které jsme nedostali jediný negativní ohlas. Klienti jsou spokojeni jak s rychlostí doručení, tak komunikací a stavem zásilek. Zároveň si službu GLS chválí i jednotliví zákazníci e-shopů.

Nejvíce stížností jsme naopak zaznamenali na firmu PPL a DPD. Nejčastější výtkou bývá neopatrnost při doručování a nedostatečná komunikace při případných problémech.